Home | Rijlesonderwijs

Hoge orde vaardigheden in de rijles

Hoge orde denkvaardigheden
In het onderwijs wordt al een geruime tijd hoge orde denkvaardigheden gebruikt. De taxonomie van Bloom is een onderwijsmodel dat kan helpen bij het ontwikkelen van opdrachten. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het effectief is om dit model te gebruiken in de vorm van een hiërarchie.

Hogere (rij)vaardigheden

Tot aan de dag van vandaag worden, hoge orde vaardigheden door rijinstructeurs en andere personen verward met hogere (rij)vaardigheden. Op internet wordt gezocht naar hoge orde vaardigheden en Google neemt genoegen met hoge orde denkvaardigheden uit het onderwijs. In de meeste gevallen wordt daarbij de taxonomie van Bloom gelinkt aan rijvaardigheid. Dit wordt als een verklaring gebruikt, dat gedrag van de rijbewijsleerling toebedeeld kan worden aan karakter en leerling verschillen. Een gemiste kans voor rijinstructeurs die lage orde vaardigheden gebruiken.

Strategisch plan verkeersveiligheid 2030
Hoge orde vaardigheden worden volgens de wetenschap bereikt, als er na het rijexamen in het verkeer veel/vaak wordt gereden. De maatstaf die daarbij wordt gebruikt, levert een beredenering op die gebaseerd is op bestaande kennis over de rijvaardigheid. Dit is een beperking tot verbetering en verminderd niet het aantal verkeersslachtoffers die met de rijopleiding wel degelijk bereikt kan worden. Een gemiste kans voor strategisch plan verkeersveiligheid 2030.

Om onnodige vertraging in het verbeteren van de verkeersveiligheid te voorkomen, vragen wij overheden, instituten, organisaties en bedrijven die erbij betrokken zijn- de expertise aan ons over te laten.
Uit onze ervaring blijkt dat mensen de neiging hebben om goede ideeën over te nemen. Ze willen zonder toestemming het auteurswerk gebruiken. Dit accepteren wij niet.
Er is een lange tijd voor nodig geweest, om tot het resultaat van Dutch Lapétus te komen. Goed betaalde rapportages met kort onderzoek, zijn beslist niet hetzelfde dan 19 jaar voorbereiding die Dutch Lapétus heeft gedaan.
Het is niet nodig om verdriet die anderen oplopen bij het verlies van hun (dierbare) naasten in het verkeer te willen verruilen voor eigen belang, geld en macht.
Het enige wat er moet gebeuren, is zorgen voor transitie met de auteur van Dutch Lapétus om de mogelijkheden over licenties te bespreken.

Alvast vriendelijk bedankt.

Elke bezoeker van deze website wordt geacht kennis te nemen van de gebruiksvoorwaarden van Dutch Lapétus. Het raadplegen van deze website betekent dat de bezoeker deze gebruiksvoorwaarden begrijpt, aanvaardt en erdoor gebonden is.

error: Content is protected !!